River band

Přezdívka:Hortida
Bydliště:Ostrov - Plzeň
Další hudební projekty:kapela Donave
Hudební nástroj:Elektrická kytara Ibanez GAX 70, Akustická kytara TAKAMINE, POD XT live, klávesový syntezátor YAMAHA SY55, Dynamic Midi Keyboard ORLA DMK 8
Pozice v kapele:Kapelník, generátor dobrých i špatných nápadů
Hudební vzory:Vlasta Redl, Ozzy Ozbourne, Phil Colins
Oblíbené zahraniční kapely:Pink Floyd, Saxon, Iron Maiden, Queen, Def Leppard
Oblíbené domácí kapely:Vlasta Redl, Team, Buty, Katapult, Tichá dohoda
Oblíbené pití:nealko všeho druhu
Oblíbený typ žen:štíhlé
Vlastní hodnocení:Moje malá vášeň pro muziku (na začátku hlavně rockovou a metalovou) vznikla někdy na konci základní školy. Dle možností té doby jsem začal více poslouchat zahraniční metalové a rockové kapely. V té době jsem však poprvé uslyšel živou rockovou muziku na zkoušce jedné z mnoha začinajících kapel. Zvuk zkreslených kytar a celkový náboj hlasité rockové hudby mě přímo ohromil. Do té doby mě hudba zajímala spíše s ohledem na zesilovače či reprobedny, které jsem si jako elektronik sám vyráběl. Od tohoto okamžiku jsem však věděl, že chci s někým zkoušet a hrát. První elektrickou kytaru jsem si dodělal z krku původně staré španělské kytary, kterou roztřískal ve sklepě můj kamarád z elektrotechnického kroužku a později bubeník první naší kapely. Jmenoval se Roman Viták a někdy s ním byla veliká legrace. Při hledání dalších spoluhráčů jsem se seznámil s prvním opravdovým muzikantem s klasickým vzděláním z lidové školy Romanem Roschelem - hrál v té době na téměř všechny hudební nástroje a měl doma opravdové elektrické varhany. Protože nám chyběl někdo na baskytaru a on uměl na všechno - stal se basákem. Byli jsme tři, zkoušeli jsme v garáži a později v malém zahradním domku na kraji města. V počátcích jsem byl v této kapele spíše ten, kdo se staral o zesilovače a reprobedny. Pomalu jsme dávali dohromady malou aparaturu a repertoár a v zimě jsme topili v kamnech a vymýšleli různé voloviny. I když jsem byl tehdy téměř úplný začátečník a samouk, něco mě vnitřně nutilo při cvičení na kytaru kombinovat akordy a tóny. Za pomoci textů od kamarádů či známých se mi opravdu podařilo občas něco složit a některé písně byly kapelou přijaty a nacvičeny. Po zrušení zahrádek - a tedy i naší zkušebny - jsme museli udělat změnu. Museli jsme začít opravdu hrát - nebo se na to vážně připravovat. Přibrali jsme dva další spoluhráče. Tomáš kraus (tehdy vzhledem ke mně kytarista s klasickým kytarovým vzděláním a příznivec blues) a hudebně zkušená a zralejší Romana Kouhoutová (flétna, saxofon, zpěv) se stali rozhodující silou v kapele, která pomohla kapele najít novou zkušebnu včetně zřizovatele (SSM Červené Poříčí), docvičit další písně a udělat přehrávky. Jméno kapely se konečně ustálilo. Název kapely byl SPEK (Spojené-pivní-emiráty-Klatovské nebo také Síla-pružnost-elegance-krása). V tomto vrcholném období kapely se nám podařilo odehrát několik koncertů - zábav a zůčastnit se festivalu Rockfest v Horažďovicích. Zaměřovali jsme se většinou na vlastní tvorbu. Hraní na vesnických zábavách však nebylo hlavním cílem naší kapely. Příležitosti pro hraní jiné než pro tanec a zábavu však v podstatě nebyly (klubů tehdy bylo jako šafránu). Odchod bubeníka Romana Vitáka na vojnu, odchod několika členů na vysokou školu a názorové rozdělení kapely na jednoduchý zábavový rock (já a tehdejší bubeník Stanislav Paleček) a jasná snaha o hraní propracovanější muziky, byly nakonec důvody k ukončení mého členství v kapele. Byl jsem zkrátka vyhozen ale moc mi to nevadilo. Tím skončilo mé ranné období započaté na střední škole. Na vysoké škole jsem se setkal s mnoha novými lidmi z nichž řada hrála na nějaký hudební nástroj. Ve druhém ročníku jsme začali zkoušet s kamarádem a spolužákem Stanislavem Sloupem (kytara), Petrem Trojáčkem (bicí-ano je to náš současný bubeník) a na baskytaře se vystřídalo několik hráčů (Marcel Vajnar, Martin Kuře, Petr Kouba). Jmenovali jsme se Urna band. Zkoušeli jsme na koleji v jedné malé místnosti a občas veřejně vystoupili až do revoluce 1989, kdy došlo k mnohým změnám v kapele i společnosti a naše seskupení se rozpadlo. O několik let později jsem dostal lano z tehdejší kapely Kraulem od mého bývalého spolužáka Martina Lukáše a i s touto kapelou jsme usilovali o přízeň posluchačů za pomoci vlastní tvorby. Dokonce jsme nahráli demo v kolejovém rozhlasovém studiu pod vedením Romana Sedláčka (Mondža). Odchodem některých členů ze školy do běžného života se tato kapela také nakonec rozpadla. Po několika letech, kdy jsem vůbec nehrál, jsem se opět potkal s kytarisou Martinem Lukášem. Zjistili, že nám společné hraní a vše co k tomu patří chybí. Dali jsme tedy dohromady seskupení River stream rock, a oprášili pár starých písní z období dospívání a tím to vše začalo.
Záliby:jídlo, spánek, různé kutění

Hudební historie Jindřicha Tölga v obrazech

Vlkofest 2014, Sázava - River TOUR 2014: Nádherné prostředí klidného meandru řeky Sázavy v...

Niall Horan vydal album Flicker: Irský zpěvák Niall Horan vydal v pátek 20. října debutové...